• Scheikundetoppers 2022
 • Scheikundetoppers 2022

  Scheikundetoppers 2022

  Havo- / vwo-leerlingen die interesse hebben voor scheikunde, en die het leuk vinden om theoretisch en praktisch ermee bezig te zijn, kunnen meedoen aan de Nationale Scheikundeolympiade (NSO). Bij deze wedstrijd maken leerlingen scheikundige gerelateerde opgaven van een zeer hoog niveau. Het niveau van de eerste ronde ligt op 6 vwo-examenniveau, de tweede ronde op 1e-2e jaars universitaire scheikundestudie. De eindronde ligt op universitair bachelor- en vaak zelfs op masterniveau.Uit de winnaars van de nationale eindronde wordt een team van vier leerlingen samengesteld die Nederland vertegenwoordigt bij de internationale ronde.

  Dit jaar werd de 43e NSO georganiseerd. De eindronde werd gehouden van 27 mei tot en met 3 juni 2022 bij chemiebedrijf Dow in Terneuzen. Deze is gewonnen door Mitchell Rikken. Samen met Niels Manning, Derron van Os en Joran de Ridder vormde hij de top-4 die Nederland mocht vertegenwoordigen bij de International Chemistry Olympiad (IChO). Joran kon uiteindelijk helaas niet aansluiten en in zijn plaats is Gijs (nummer 5 bij de nationale eindronde) bij het team gekomen dat Nederland mocht vertegenwoordigen tijdens de internationale ronde. Winnaars van de NSO volgen ter voorbereiding op de internationale rond altijd een trainingsprogramma. Ook Gijs heeft dit programma volledig doorlopen.

  De 54e Internationale Chemieolympiade (IChO) werd van 10 tot en met 18 juli 2022 georganiseerd door Nankai University in Tianjin, China. Het thema dit jaar: “Change, Creation, Fusion”. Er deden 85 landen mee met 326 leerlingen. Niels behaalde een bronzen medaille, en Mitchell en Gijs kregen een "Honorable Mention". Derron viel helaas net buiten de prijzen. Maar het meedoen aan deze internationale wedstrijd is al een unieke prestatie op zichzelf. Onwijs knap gedaan allemaal!

  Ook dit jaar werd de IChO, door corona, helaas online georganiseerd. Hierdoor konden de deelnemers voor het derde jaar op rij geen practicum doen, maar alleen een theorietoets. Een enorm pittige toets die bestond uit negen opgaven met 70 deelvragen. De vragen, zowel open als gesloten, die beantwoord moesten worden gingen over diverse vakgebieden.
  Je moet hierbij denken aan organische chemie, redoxchemie, analyse en anorganische chemie’, aldus Mitchell. Hiernaast werd er voor hen een mooi en inspirerend online programma georganiseerd. Tussen de openings- en slotceremonie konden de leerlingen deelnemen aan verschillende online activiteiten, op educatief, cultureel en vakinhoudelijk terrein.

  Projectfoto 001 via Mitchell

  Projectfoto 002 via Mitchell

  Deelnemers

  Mitchell Rikken, Niels Manning, Derron van Os, Joran de Ridder en Gijs van Helsdingen

  School

  Lyceum Elst (Mitchell), Ubbo Emmius, loc. Stationslaan, Stadskanaal (Niels), Johan de Witt Gymnasium, Dordrecht (Derron), Porta Mosana College, Maastricht (Joran) en Pax Christi College, Druten (Gijs)

  Nationale Scheikundeolympiade

  De IChO is een jaarlijkse competitie voor ‘s werelds meest getalenteerde chemiestudenten op middelbaar schoolniveau. De wedstrijd bestaat uit twee schriftelijke voorrondes die op de eigen school worden afgenomen en een nationale eindronde van acht dagen op een universiteit of chemisch bedrijf. De top-4 van de NSO kwalificeert zich om deel uit te maken van het Nederlandse team op het internationale podium.

  Naar de site
  Denken & Tellen

  In deze categorie vind je de harde bètawetenschappers.

  Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.