• Verduurzaming pakketbezorging
  • Verduurzaming pakketbezorging

    Verduurzaming pakketbezorging

    Iedereen doet het: pakketjes bestellen. De meeste bestellingen worden vaak zelfs al binnen 24 uur bezorgd. Maar, het heeft een keerzijde. Zo moeten er bijvoorbeeld heel veel busjes rondrijden, met als gevolg: een hoge CO2-uitstoot. Spelende kinderen in woonwijken goed uitkijken, dat er geen busje tegen ze aanrijdt of dat ze niet zelf tegen een geparkeerd busje “opknallen”. En om over het geluidsoverlast nog maar niet te spreken. Herkenbaar toch!? Daarom bedachten Senna, Susan, Veerle en Sanne samen met hun team een zeer efficiënte en duurzame manier voor pakketbezorging. Met hun idee wonnen ze de kunst- en techniekwedstrijd van Arcadis, Canon en KNHM.

    Hun manier zorgt ervoor dat pakketjes met luchtdruk vervoerd kunnen worden. Onder de grond. Hoe tof is dat! Ze maakten twee prototypes, waarvan de tweede ook echt werkte. Zo konden ze tijdens hun presentatie laten zien hoe een pakketje met luchtdruk verstuurd kan worden.

    Het team bedacht dat de pakketjes door buizen onder de grond verstuurd kunnen worden. Er zijn dan twee stations: een verzend- en een ontvangstation. De pakketjes worden met behulp van luchtdruk vanuit het verzendstation verstuurd, met een snelheid van 6 km/u verstuurt, naar een ontvangstation. Een prachtige CO2-neutrale oplossing dus. Een dergelijk luchtdrukbuizensysteem verbruikt uiteraard wel energie, en daarom worden er zonnepanelen op de stations geplaatst. Over energieverbruik gesproken: dat hebben ze ook uitgerekend. Dit bleek 0,62 kilo watt per uur te zijn, wat wel vijf keer minder is dan wat een elektrisch busje verbruikt.

    Projectfoto Afbeelding1 via Veerle

    Dit idee moest natuurlijk ook worden voorgelegd aan PostNL. Het team nam daarom contact op en wat bleek: ze vonden het een goed idee. Super! We kunnen niet wachten tot dit duurzame buizensysteem er is ;)

    Het team won een volledig verzorgde reis naar Parijs, waar ze hun succes nog lekker konden vieren. Super leuk natuurlijk, en heel verdiend voor hun fantastische idee én uitvoering!

    Bekijk hier de video van hun presentatie tijdens de finaledag van Artcadia.

    Deelnemers

    Senna Dwars, Susan de Knoop, Veerle Friso & Sanne Bom

    School

    Ecolyceum in Deventer

    Artcadia – Imagine your future

    Een landelijke techniek- en kunstwedstrijd waarbij leerlingen in teamverband werken aan een creatieve oplossing die antwoord geeft op een vraagstuk uit een stad in het jaar 2080. Dit doen ze onder begeleiding van een leraar op school. Deelnemers gaan in de lessen aan de slag met brainstormen, researchen en het bedenken van oplossingen. Het eindresultaat is een werkstuk in de vorm van een maquette, een schilderij of een ander kunstwerk.

    Naar de site
    Groeien & Bloeien

    Nieuwe manieren om goed om te gaan met alles wat groeit en bloeit.

    Door heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.