Maken & Uitvinden
Nieuwe technologieën en toepassingen beginnen met uitproberen, knutselen, testen en soms opnieuw beginnen.
Nieuwe technologieën en toepassingen beginnen met uitproberen, knutselen, testen en soms opnieuw beginnen.
Voor de ontwerpwedstrijd Eureka!Cup schreef Defensie ook dit jaar weer een mooie opdracht uit: bedenk een systeem waarmee je koers en plaats kan bepalen zonder gps of satelliet te gebruiken. Mike, Elien, Marijn en Julia bedachten ‘the bathematic system’ en gingen er met de winst vandoor!
Een winnend idee bedenken gaat natuurlijk niet vanzelf. Want hoe voer je zo’n project nou eigenlijk uit? Op advies van hun leraar maakte ze een proefopstelling, zodat ze een beter idee zouden krijgen van wat een dergelijk systeem zou moeten kunnen. Hoe hun proefopstelling eruitzag? Nou... briljant! Een lege eettafel waar onder meer een zoutpotje, het pak hagelslag en de beschuitbus dienden als zendmast. Doordat ze zo goed bezig waren met een proefopstelling, werd hen duidelijk dat het gebruik van zendmasten te ingewikkeld zou zijn. Dus zijn ze zich gaan verdiepen in echolocatie. Daar hebben ze uiteindelijk een apparaatje voor bedacht, die je kunt aansturen met het systeem Arduino. Onder het apparaat zit een gradenboog die je kan gebruiken om de hoeken te meten. En er zit een ledschermpje op de bovenkant waar je de afstanden op kan zien. En als finishing touch vind je bovenop hun prototype een vleermuis, als logo voor hun systeem.
Ze bouwden ook een website met uitleg hoe je hoeken kunt berekenen.
Et voilà! Zo bepaal je plaats en koers zonder navigatie :) Goed gedaan toppers!
We zochten Mike, Elien, Marijn en Julia op bij hun school. Waar we meer leerden over dit mooie project én over de teamleden zelf :) Het filmpje vind je hierboven in de carrousel!
Mike Cozijnsen, Elien Smits, Marijn van der Vliet en Julia Kleijnen
d'Oultremontcollege in Drunen
Eureka!Cup is een ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende toonaangevende bedrijven en overheidsinstellingen die de leerlingen uitdagen om in teamverband innovatieve oplossingen te bedenken voor echte, technologische vraagstukken waar zij mee te maken hebben.
https://www.eurekacup.nl/Wanneer er drones rondvliegen in een klas op de middelbare school, dan zou het zomaar kunnen dat er geoefend wordt voor de racewedstrijd Drone Cup Finals. Een supervette wedstrijd waar leerlingen veel van leren. Zo doen ze bijvoorbeeld kennis op van vakvaardigheden als lassen, elektro, houtbewerking. Maar ook soft skills als denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken komen uitgebreid aan bod.
Julian en Marius maakten onderdeel uit van het team dat als winnaar uit de bus kwam in de categorie ‘obstakels bouwen’. Ze bouwden een vet parcours met obstakels, waar drones kanonnen en vallende ballen moesten trotseren. Fantastisch bedacht!
Julian Wilms en Marius Pijlman
Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven
Drone Cup is een te gekke racewedstrijd met drones, waar techniek & creatief denken samenkomen! Een super korte samenvatting:
Wanneer er drones rondvliegen in een klas op de middelbare school, dan zou het zomaar kunnen dat er geoefend wordt voor de racewedstrijd DroneCup. Een supervette wedstrijd waar leerlingen veel van leren. Zo doen ze bijvoorbeeld kennis op van vakvaardigheden als lassen, elektro, houtbewerking. Maar ook soft skills als denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken komen uitgebreid aan bod.
Isabel, Eline, Leea, Kian en Lois vormden samen het team dat als winnaar uit de bus kwam in de categorie “Beste obstakelbouwers”.
Het thema van de wedstrijd dit jaar was licht. En dáár… wist dit team wel raad mee! Ze maakten een kleurrijke, draaiende mandala – die een beetje lijkt op een heus reuzenrad, waar de drone doorheen moest vliegen. Om de mandala te ondersteunen werd een houten onderstel gebouwd, voorzien van de nodige ledverlichting.
Isabel: ‘Ik denk zelf dat we de DroneCup Finals hebben gewonnen, doordat we veel kleur hebben gebruikt en heel precies hebben gewerkt.’
De vrolijke kleuren passen perfect bij het team, zo vertelt docente Linda Barnier, die het team begeleid heeft: ‘Het is een heel gezellig team waar hard werken en gezelligheid hand in hand zijn gegaan.’
De dronevliegers moesten hun drone door de opening van 40x40 cm heen vliegen. En dat was niet gemakkelijk: de opening in de mandala draaide maar heel langzaam rond. Dit lastige detail maakte dit ontwerp het beste obstakel en leverde dus de winst op.
We zijn onder de indruk, goed gedaan!
Isabel Vorstenbosch, Eline van Ballegoij & Leea Duygun
Lorentz Casimir Lyceum in Eindhoven
Een te gekke racewedstrijd met drones, waar techniek & creatief denken samenkomen! Een super korte samenvatting:
Team FLYVACUUM – bestaande uit Joan, Coen en Roan van het Wartburg College locatie Guido Rotterdam – gingen binnen de landelijke ontwerpwedstrijd Eureka!Cup de uitdaging van opdrachtgever Rabobank aan. Planten die vol zitten met schadelijke vliegjes kunnen, vanwege EU-regeling, niet meer verkocht worden. Dit team wist wel raad met dit probleem en bouwde een prototype van LEGO die de vliegjes van de planten blaast en opzuigt. Hun machine proberen ze echt de kassen in te krijgen!
Joan Prins, Coen Booij en Roan van Rossum
Wartburg College locatie Guido Rotterdam
Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
https://www.eurekacup.nl/Wanneer er drones rondvliegen in een klas op de middelbare school, dan zou het zomaar kunnen dat er geoefend wordt voor de racewedstrijd DroneCup. Een supervette wedstrijd waar leerlingen veel van leren. Zo doen ze bijvoorbeeld kennis op van vakvaardigheden als lassen, elektro, houtbewerking. Maar ook soft skills als denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken komen uitgebreid aan bod.
Lars liet zien wel om te kunnen gaan met zo'n technisch hoogstandje en kwam als winnaar uit de bus in de categorie “Snelste dronepiloot". Tijdens deze wedstrijd, waarbij obstakels van verschillende deelnemende scholen stonden opgesteld, was Lars onverslaanbaar.
Zijn begeleider, docent Berend den Dulk, is apetrots op zijn leerling: ‘Het is al het tweede jaar op rij dat het Cambium College de wedstrijd heeft gewonnen. De beste dronepiloten in spe komen dus uit de Bommelerwaard!’
Geweldige prestatie!
Lars Scholtes
Cambium College Buys Ballot in Zaltbommel
Een te gekke racewedstrijd met drones, waar techniek & creatief denken samenkomen! Een super korte samenvatting:
Bij Vakkanjers is er elk jaar een echte opdrachtgever waarvoor de deelnemers aan de slag gaan. Voor de 2017/2018-editie was de opdrachtgever De Unie van Waterschappen. Xilan, Jaiden en Ayoub kregen de opdracht om een slim regenpaneel te maken. Ze maakten een indrukwekkend paneel met onder meer propellers die door regen in beweging worden gebracht, waardoor stroom wordt opgewekt. Nadat ze de regiofinale wonnen, kregen ze de tijd om hun ontwerp nog beter te maken voor de landelijke finale. Dat was goed gelukt, want ze wonnen!
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/Floris, Stan, Dries en Maxim hadden een plan gemaakt voor de renovatie en uitbreiding van de Maasbrug bij Ravestein. Deze brug is onder andere berucht vanwege zijn slechte staat van onderhoud en veel verkeersoponthoud. Ze kozen ervoor de brug te behouden, iets te verbreden en hem uit te breiden met een chromosoombrug (geïnspireerd door biologieles) erboven voor langzaam verkeer. Fantastisch bedacht! Vinden niet alleen wij. Opdrachtgever Bouwend Nederland vertelde erover dat dit idee supermodulair én circulair is. Een terechte winnaar! Grietje zocht het team op bij het Mondial College.
En super leuk! Aan dit mooie project is ook in de media aandacht besteed:
Floris Bruin, Stan Jansen, Dries de Groot en Maxim Kashirskiy
Mondial College in Nijmegen
Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren. Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
https://technasium.nlVoor deze wedstrijd wordt jaarlijks een nieuwe opdracht uitgeschreven binnen de bouw en infra, waarbij technasiumleerlingen worden uitgedaagd om een zo innovatief mogelijke oplossing te bedenken. Dit jaar konden de leerlingen kiezen tussen het ontwerpen en bouwen van een tiny house of een tiny community. Britt, Stef, Klaas en Noah bouwden het béiden en wonnen de Innovatieprijs!
Mondial College Nijmegen
Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren. Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
https://technasium.nlBinnen OO Techniek (voorheen: Techniek Toernooi) gaan leerlingen in diverse categorieën de strijd met elkaar aan. In de categorie wassende waterleiding moesten teams in slechts 30 minuten met papier en plakband een waterleiding bouwen die paste in een ruimte van 1 x 1 x 1 meter en zoveel mogelijk water vervoeren. De Willy Wortels (bestaande uit Mette, Wouter, Diana en Regina) behaalde de winst met hun briljante ontwerp! Jurre, Lynn, Bram en Claire (ook bekend als de Peelzuipers) hebben hun uitdaging grondig aangepakt. Samen met de drie groepen 5 van hun school hebben ze nagedacht over hun wassende waterleiding. Daarna hebben ze in een klein groepje, op school én thuis, de oplossingen verder uitgewerkt. Het resultaat? De procesprijs! Teun en Frederieke zijn samen aan de slag gegaan binnen de categorie wassende waterleiding. Hun samenwerking was zó goed; dat bleef niet onopgemerkt! De teamprijs hebben zij dan ook dik verdiend. Ook Lucy, Maud, Jip en Bo gingen deze uitdaging aan. Zij wisten de grootste hoeveelheid water te vervoeren door hun wassende waterleiding, die zij waterleiding op plastic noemen. Hiermee werden zij winnaar wedstrijdscore.
Mette Vernooij, Wouter Huijgen, Diana Nieuwenhuis, Regina Krijgsman, Jurre Stultiens, Lynn Bruggenwerth, Bram van Kooij, Claire Biemans, Teun van Proosdij, Frederieke Zandbergen, Lucy Sauvé, Maud van Dijk, Jip de Jong en Bo Driessen
Landelijke onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor het basisonderwijs. Leerlingen ontdekken bij deze wedstrijd dat wetenschap en technologie leuker is dan ze dachten en niet zo ingewikkeld is!
https://ootechniek.nl/Leerlingen die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten een wijkgericht onderzoek doen. Daarnaast werden zij uitgedaagd een technisch én sociaal ontwerpvoorstel te maken om de woningen in een volledig bestaande woonwijk te verduurzamen.
38 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en 21 schoolteams zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd konden de leerlingen begeleiding krijgen van experts: bijvoorbeeld van een lidbedrijf van Bouwend Nederland of een organisatie zoals een woningbouwcorporatie of gemeente in eigen regio. Met het advies van de experts op zak, gingen de leerlingen zelf aan de slag met onder andere desk- & fieldresearch, het opstellen van een programma van eisen, het maken van een ontwerpvoorstel, en ga zo maar door! Het leverde een divers aanbod aan plannen/verslagen op. Een deel van de ingediende voorstellen lieten zien dat er flink ‘out-of-the-box’ is gedacht, wat erg gewaardeerd werd door de jury. Immers: voor een complexe opdracht als het verduurzamen van een bestaande woonwijk is het noodzakelijk om creatief te denken en originele oplossingen te bedenken. De jury lette hiernaast ook op zaken als haalbaarheid en volledigheid. Uit de inzenden koos de jury elf genomineerden voor de finale.
Team Bob de Bouwers is maandenlang intensief bezig geweest om hun idee helemaal tot stand te brengen. En ideeën, die hadden ze. Volop! Over alle verschillende opties hebben ze heel goed nagedacht en onderzocht wat wel en niet mogelijk was. Zo kwamen ze tot steeds betere uitkomsten. Zowel voor het gebruik van materiaal, als voor hoe je buurtbewoners kun informeren én betrekken bij het plan. Zoals goed blijkt uit het jurycommentaar, want dat was lovend: “De vwo'ers maakten het de jury erg lastig. De nek-aan-nek-race werd uiteindelijk gewonnen door leerlingen van het Bonhoeffercollege (begeleid door Bouwbedrijf AC Borst Bouw BV) dankzij hun uitgebreide onderzoek en de grote hoeveelheid ideeën en toepassingen om de woonwijk te verduurzamen. Ze hadden niet alleen rekening gehouden met bestaande verduurzamingsmaatregelen, maar ook nieuwe materialen zoals zeoliet en mos betrokken bij hun innovatief ontwerp. Daarnaast kwamen in hun voorstel een ‘zonneboom’ en een energie-opwekkende speel- en beweegplek terug. Van alle ontwerpvoorstellen was de energiebesparing berekend én er was aandacht voor de subsidies en het informeren van de buurtbewoners.”
Het magische mineraal zeoliet kwamen zij tegen tijdens hun grondige onderzoek. Hoe meer ze hierover ontdekten, hoe duidelijker het werd dat dit perfect te gebruiken is als isolatiemateriaal en verwarmingselement. Zeoliet heeft zelf namelijk best een goede isolatiewaarde. Daarnaast kan het vocht uit de muur halen en dit omzetten naar warmte. Het is niet schadelijk voor de gezondheid. En het is goedkoop om dit mineraal te winnen en te vervoeren. Voor optimaal resultaat willen ze het combineren met mos, om zo de zeoliet op natuurlijke wijze weer te kunnen laten drogen.
We zijn onder de indruk, super goed gedaan!
Bekijk ook zeker even het filmpje waarin het team alles uitlegt. Of lees er meer over in hun flyer.
Jony Sander, Britt Duinmeijer, Luna Klaase en Teije Hes
Bonhoeffer College in Castricum
Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren. Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
https://www.bouwendnederland.nl/actueel/nieuws/17327/finale-bouwend-nederland-innovatieprijs-ook-online-een-super-spannende-happeningHet bouwen en onderhouden van een operatiekamer en alle installaties is ingewikkeld. Er zijn veel verschillende partijen betrokken en allemaal slaan ze informatie op. Het is belangrijk dat deze informatie opgeslagen wordt in één informatiesysteem die inzichtelijk is voor alle betrokkenen. Ook moeten de installaties gemakkelijk te onderhouden zijn door een technische dienst. Voor Eureka!Cup en in opdracht van Installatiebedrijf Kuijpers bedachten Nathaniel, Boaz, Jelmer en Leroy een slimme manier om informatie over beheer en onderhoud van de installaties in een operatiekamer op te slaan, beschikbaar te stellen en over te dragen. Ze ontwierpen een website/app (UI-conditions – UI = User Interface) die altijd realtime informatie over een operatiekamer laat zien. Het overtrof alle andere ideeën.
Nathaniel Dam, Boaz van Dieren, Jelmer Immeker en Leroy Marsman
Greijdanus Zwolle
Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
https://www.eurekacup.nl/Bij de ontwerpopdracht ‘Een geheime sleutel’, binnen OO Techniek, speelden encryptie en onderzoeken een belangrijke rol. Op school zijn Frederieke, Julius, Guido en Tirza aan de slag gegaan met het ontwerpen van hun eigen escaperoom en hebben dit goed gepresenteerd tijdens de finale. Daarbij waren ze het enige team dat binnen de tijd wist te ontsnappen uit de escaperoom die de jury bedacht had. Ze haalden de hoogste wedstrijdscore.
Frederieke Zandbergen, Julius Vorst, Guido Engel en Tirza Vromans
Ichthus basisschool Van der Brugghen in Huizen
Landelijke onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor het basisonderwijs. Leerlingen ontdekken bij deze wedstrijd dat wetenschap en technologie leuker is dan ze dachten en niet zo ingewikkeld is!
https://ootechniek.nl/Binnen Eureka!Cup gaf Politie Nederland de opdracht om na te denken over wat agenten van de toekomst nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van transport, communicatie en uitrusting. Team PPP had even gemist dat je tussen verschillende onderwerpen mocht kiezen en hadden meerdere vernieuwende oplossingen bedacht: ze wisten op alle gebieden de jury te overtuigen en staken daarmee met kop en schouders boven de rest uit.
Marleine Dijkstra, Anne-Lotte Kleen, Demi Kisjes, Leonie Mars en Lianne Plaggenmersch
Greijdanus Zwolle
Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
https://www.eurekacup.nl/Bij Vakkanjers is er elk jaar een echte opdrachtgever waarvoor de deelnemers aan de slag gaan. Voor de 2017/2018-editie was de opdrachtgever De Unie van Waterschappen. Nederland kent veel wateroverlast. Daarom hebben Tom, Noa en Tim het SmartWater hotel ontworpen: een hotel dat meebeweegt met de waterstand. Wanneer het waterpeil stijgt, zal het hotel dus ook stijgen en wordt overstroming voorkomen!
Tom Groenewoud, Noa Smiesing en Tim Jilesen
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/Binnen de Uitvinderswedstrijd werden Meijke, Linn, Arwin en Ernst uitgedaagd om een duurzame act te bedenken voor het circus. Ze bedachten een heel bijzondere trapeze en noemde deze ‘de verlichte touwen’. Wanneer acrobaten hard genoeg aan de trapeze zwaaien gaan er, door de wind die ontstaat door hun beweging, windmolens draaien. Dit zorgt ervoor dat de touwen licht gaan geven. Ze wonnen de prijs voor de best uitgewerkte uitvinding.
Basisschool ‘t Karregat in Eindhoven
De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige leerlingen vanaf groep 5 die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.
https://deuitvinders.com/uitvinderswedstrijdLeerlingenteams die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten in kaart brengen welke zoet- of zoutwatervraagstukken er in hun regio actueel zijn. Vervolgens werden zij uitgedaagd om een regionaal deltaprogramma (of een deel hiervan) te ontwikkelen, te testen en/of te simuleren om zo in hun eigen regio water robuust te maken.
29 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en teams van 26 klassen zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd zijn de leerlingen begeleid door hun docent én kregen ze hulp uit de bouw- en infrasector. De leerlingenteams werden weer gekoppeld aan een expert uit hun regio, waarmee zij tijdens de onderzoeks- en ontwerpfase goed konden sparren. Ook kregen zij van de aan hen gekoppelde expert waardevolle adviezen over de haalbaarheid van hun project. Hierdoor kregen de leerlingen natuurlijk een goed beeld van hoe de praktijk werkt. En dat legde dit team geen windeieren!
Stijn, Jinte, Renée en Terence zijn tijdens hun proces begeleid door expert Jeroen van Velzen van K_Dekker Bouw & Infra uit Warmenhuizen.
Vol enthousiasme is het team aan de slag gegaan om een oplossing te bedenken voor regenwater dat, tijdens een fikse regenbui, niet naar het riool kan. Want als deze vol zit, raakt het verstopt. Waar sla je het overtollige regenwater dan op!? Dit was naar aanleiding van een heftig noodweer dat een groot deel van Alkmaar in flinke problemen stelde, waaronder ook het lokale ziekenhuis. Een fikse uitdaging dus! Ze wilden een oplossing bedenken om het wateroverlast tegen te gaan. En het moest iets zijn dat relatief snel kan worden gebouwd. En zo geschiedde! Ze bedachten het creatieve idee om het water in kruipruimtes op te slaan. Als de stortbui voorbij is, dan stroomt het water weer weg. Ze bouwden ook een mooi prototype: een 3D-print van een huis waarin hun idee is weergegeven.
Met hun idee wisten zij de jury te overtuigen en de winst binnen te slepen. De jury liet tijdens de finale weten: 'Dit team is het dichtst bij de opdracht gebleven en hebben een supergoede 'proof of concept' gepresenteerd.'
Bekijk het verslag hier.
Wat een topteam, fantastisch gedaan!
Stijn Roording, Jinte Rootring, Renée Kos & Terence Darphoorn
Dalton College Alkmaar
De Innovatieprijs is een jaarlijkse technisch ontwerp- en onderzoekswedstrijd die Bouwend Nederland samen met de Vakgroep Civiele Bouw, Stichting Technasium en Civilion organiseert. Het is bedoeld voor technasiumleerlingen (havo en vwo), de wedstrijd trekt jaarlijks zo’n 25 scholen aan. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren.
Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
Ruim 8.000 leerlingen van zo’n 150 scholen zijn in schooljaar 2020-2021 aan de slag gegaan met de ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden uitgedaagd om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven.
De leerlingen die meededen aan Vakkanjer Pioneer werd gevraagd ‘The Ultimate Wildlife Camera-trap’ te ontwerpen en bouwen. Oftewel een camera waarmee je de natuur kunt bekijken.
Guido, Joram, David en Joram kwamen bedachten direct dat de oplossing ‘in water’ gevonden moest worden. Het oorspronkelijke plan was om een onderzeeër te maken, maar dat bleek toch te lastig. Ze lieten zich niet uit het veld slaan en dé oplossing volgde snel: het ombouwen van een boot naar ‘wildleven camera trap’. De taakverdeling was snel gemaakt en het maken kon beginnen! Guido ging meteen aan de slag om met een aantal rele's een bestuursysteem te maken. Joram Kleiberg was hoofd camera’s en online verbindingen. Terwijl David en Joram van Esch zich bogen over de bouw van de boot.
Het team sleepte met hun NOAA Ocean Explorer de winst in de wacht.
Van zo’n slimme uitvinding wilden we meer weten. We nodigde het team daarom uit om naar Scheltema in Leiden te komen, waar Dennis Weening dieper met de teamleden de materie in dook tijdens een Techtalk. Benieuwd? Je bekijkt het filmpje in de carrousel bovenaan deze pagina.
Guido Kleiberg, Joram Kleiberg, David van Hardeveld en Joram van Esch
Ichthus College in Veenendaal
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige leerlingen vanaf groep 5 die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.
https://deuitvinders.com/uitvinderswedstrijdLandelijke onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor het basisonderwijs. Leerlingen ontdekken bij deze wedstrijd dat wetenschap en technologie leuker is dan ze dachten en niet zo ingewikkeld is!
https://ootechniek.nl/Ruim 8.000 leerlingen van zo’n 150 scholen zijn in schooljaar 2020-2021 aan de slag gegaan met de ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden uitgedaagd om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven.
Shavin, Guido en Akaash bedachten de SWAG paal: een lantaarnpaal voorzien van sensor die dieren detecteert op plekken waar ze niet horen te zijn. Dit waarschuwingssysteem zendt geluid uit in een bepaalde frequentie (passend bij de gehoorgrenzen van het dier), eventueel gecombineerd met lichtflitsen, om de dieren weg te jagen. De lantaarnpalen zijn voorzien van zonnepanelen en kunnen bijvoorbeeld nabij dorpen en akkers worden neergezet.
Voor hun presentatie aan de jury maakten Shavin, Guido en Akaash een digitale 3D-tekening om hun idee perfect toe te kunnen lichten. Ze wonnen de opdracht binnen Vakkanjer Explorer. Super gedaan!
Shavin Sewradj, Guido van Kuik en Akaash Gobardhan
De Populier in Den Haag
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/Wanneer er drones rondvliegen in een klas op de middelbare school, dan zou het zomaar kunnen dat er geoefend wordt voor de racewedstrijd Drone Cup Finals. Een supervette wedstrijd waar leerlingen veel van leren. Zo doen ze bijvoorbeeld kennis op van vakvaardigheden als lassen, elektro, houtbewerking. Maar ook soft skills als denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken komen uitgebreid aan bod.
Len maakte onderdeel uit van het team dat de meest handige vliegmanoeuvres wist te bedenken en daardoor als winnaar uit de bus kwam in de categorie ‘Mini-Drone Race Games’. Super gedaan!
Len van der Meijden
Cambiumcollege Buys Ballot in Zaltbommel
Drone Cup is een te gekke racewedstrijd met drones, waar techniek & creatief denken samenkomen! Een super korte samenvatting:
Team 4teen is aan de slag gegaan voor opdrachtgever Johan Cruyff Foundation met de vraag hoe je nou meer jongeren in beweging krijgt. Elize, Lucas, Boris en Koen zijn er goed voor gaan zitten en bedachten een uitstekend plan. Hun idee: een indrukwekkend sportwand, voorzien van lichteffecten en geluid, om de jongeren uit te dagen om individueel of onderling een competitie aan te gaan. Goed bedacht!
En super leuk! Aan dit mooie project is ook in de media aandacht besteed:
Elize Boelsma, Koen Zonnebeld, Lucas Diepenbroek en Boris Mensink
CSG Reggesteyn in Rijssen
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/Eierdoosjes, karton, kromme spijkers, dopjes en takjes... wat moet je hier nou mee!? Bij Sophia gingen belletjes rinkelen! Muziek verbindt, zéker in coronatijd. Ze maakte van deze materialen daarom eeen muziekinstrument. Een mooie manier om ogenschijnlijk “waardeloos” materiaal heel waardevol te maken! Ze noemt haar uitvinding: Mevrouwtje Eierdoos. Heel knap gedaan Sophia!
En super leuk! Aan dit mooie project is ook in de media aandacht besteed:
Sophia de Oude
OBS de Toermalijn in Bavel
De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige leerlingen vanaf groep 5 die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.
https://deuitvinders.com/uitvinderswedstrijdKaj en Ninte deden op hun basisschool mee aan de wedstrijd OO Techniek en gingen aan de slag met de opdracht om een huis van de toekomst te maken.
De woning die zij ontwierpen voldeed perfect aan de opdracht: duurzaam en energiebesparend. Ze moesten verschillende stappen doorlopen: ze zijn begonnen met een grondig onderzoek, op basis daarvan hebben ze hun ontwerp gemaakt en vervolgens zijn ze aan het maken geslagen. Ze hebben op een 3D-website hun huis gemaakt, en ook nog een prototype gebouwd van karton en papier.
“Ze waren heel enthousiast en hebben buiten de groep dit zelfstandig uitgezet en ontworpen. Ze hebben eerst deelvragen bedacht en zijn dit toen uit gaan werken. In het proces heb ik hen begeleid.”, aldus hun trotse juf.
Ninte en Kaj gaven aan het superleuk vonden om dit project te doen! En dat blijkt, want ze hebben het supergoed gedaan!
Kaj van der Kaap en Ninte Moolhuizen
VanPanhuys in Leek
Een landelijke onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor alle groepen van het basisonderwijs. Leerlingen die meedoen aan deze wedstrijd ontdekken dat wetenschap en technologie veel leuker is dan ze dachten en helemaal niet zo ingewikkeld is!
https://ootechniek.nl/Manolito Adang, Rick van Kollenburg en Kick van der Heijden
Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
https://www.eurekacup.nl/Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
https://www.eurekacup.nl/‘Bedenk een oplossing voor het waterprobleem in de woestijn’. Geen gemakkelijke uitdaging, maar Linde wist hier wel raad mee! Ze kwam met een heel goed idee waarmee je je plas kan destileren en weer hergebruiken. Ze bouwde een mooi prototype van karton en maakte een uitlegfilmpje voor tijdens de finale. Ze won de prijs voor beste presentatie!
Ze sprak hierover tijdens een digitaal interview met presentator Dennis Weening.
Linde van Duin
Nutsschool in Voorschoten
De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige leerlingen vanaf groep 5 die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.
https://deuitvinders.com/uitvinderswedstrijdBij OO Techniek zijn teams binnen de opdracht ‘Een stiekeme blik’ uitgedaagd om te onderzoeken hoe je beelden kunt maken met behulp van licht én om een periscoop te bouwen. Teun en Mirte maakten een bijzondere periscoop die niet alleen over de muur heen kan kijken, maar door een extra hoek óók kan zien wat er vlak achter de muur lag. De situatie tijdens de finaledag was nét een beetje anders dan Teun en Mirte van tevoren bedacht hadden. Maar deze kanjers gaven de moed niet op en zetten door! Ze bleven in oplossingen denken en werkten heel goed samen. Ze werden daarom binnen hun categorie beloond met de Teamprijs.
Ichthus basisschool De Parel in Huizen
Landelijke onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor het basisonderwijs. Leerlingen ontdekken bij deze wedstrijd dat wetenschap en technologie leuker is dan ze dachten en niet zo ingewikkeld is!
https://ootechniek.nl/Wanneer er drones rondvliegen in een klas op de middelbare school, dan zou het zomaar kunnen dat er geoefend wordt voor de racewedstrijd DroneCup. Een supervette wedstrijd waar leerlingen veel van leren. Zo doen ze bijvoorbeeld kennis op van vakvaardigheden als lassen, elektro, houtbewerking. Maar ook soft skills als denktechnieken, samenwerken, experimenteren en onderzoeken komen uitgebreid aan bod.
Kirellos en Liza maakten onderdeel uit van het team dat als winnaar uit de bus kwam in de categorie “Beste dronebouwers”.
Voor het vak Natuur, Leven en Technologie kregen leerlingen de opdracht een drone te bouwen. Het team van Kirellos en Liza hebben deze vanaf begin helemaal zelf geprogrammeerd, en de propellers hebben ze gemaakt met de 3d-printer. Hun drone was zo goed dat ze besloten om mee te doen met DroneCup Finals.
Dat de drone daadwerkelijk zo goed was, werd door hun deelname bevestigd. De wedstrijd bleek voor hen een eitje en de winst was een feit.
Super gedaan!
Wil je meer weten over hun succesverhaal? Je vindt het hier.
En bekijk ook hun uitleg:
Kirellos Mosaad en Liza Baidalina
Veenlanden college in Mijdrecht
Een te gekke racewedstrijd met drones, waar techniek & creatief denken samenkomen! Een super korte samenvatting:
Een sportveld waar je heel veel verschillende sporten met elkaar kunt beoefenen en waar alle kinderen welkom zijn. Oók kinderen met een beperking. Klinkt goed toch?! We hebben het over BVJ (bewegen voor jongeren). Het fantastische idee van Sanne, Bente en Kyra dat zij - in opdracht van de Johan Cruyff Foundation - bedachten om meer kinderen in beweging te krijgen. Ze bouwden uiteraard ook een prototype van dit multifunctionele sportveld.
Tegen hun docent zeiden ze dat ze de competitie ‘nooit van ze leven konden winnen’. Maar kijk eens waar hun harde werken hen heeft gebracht… de nummer 1 plek bij Vakkanjers Scout!
Sanne Janssen, Bente Theunissen en Kyra Nijsten
Groenewald stein
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/Als Vakkanjer Pioneer werkten Harm, Corne, Jesse en Daan enthousiast aan een spannende en concrete opdracht voor het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ze bouwden en programmeerden een lichtmonument in de vorm van een Light Cube: een kubus gemaakt van led’s die samen zorgen voor een multimediale lichtshow vol effecten, vormen of teksten. De jongens werden gesponsord door een bedrijf, die ook nog eens een frame voor hen gemaakt heeft waar de Light Cube op bevestigd kon worden. Voor het oog van duizenden jonge bezoekers presenteerden deelnemende teams tijdens de grote finale op Vakkanjer LIVE hun ideeën aan de jury. Team Krunker kwam als winnaar uit de bus.
Wartburg College in Dordrecht
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/Anna Rekers, Lisa Mertens, Maup Geestman en Nora van Oosterhout
Landelijke onderzoek- en ontwerpwedstrijd voor het basisonderwijs. Leerlingen ontdekken bij deze wedstrijd dat wetenschap en technologie leuker is dan ze dachten en niet zo ingewikkeld is!
https://ootechniek.nl/Justen en Tijn hebben voor de Uitvinderswedstrijd samen flink gebrainstormd en zijn zo op hun briljante idee gekomen: de REUZE ventilator, die het droogteprobleem in de woestijn voor een deel oplost. De ventilator wordt door een sensor in gang gezet, als zich een regenwolk vormt boven zee. De wolk wordt naar de woestijn geblazen, zodat het daar gaat regenen en bomen en planten kunnen groeien. Doordat ze gebruik maken van zonne-energie, wordt het milieu niet onnodig vervuild. Ze maakten een prototype en wonnen de prijs voor meest originele uitvinding.
Justen van Haandel en Tijn Bussers
Basisschool D’n Heiakker in Deurne
De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige leerlingen vanaf groep 5 die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.
https://deuitvinders.com/uitvinderswedstrijdDoor de regen lopen of fietsen… daar wordt toch niemand vrolijk van bedacht Teun. Hij kwam daarom met het goede idee om een regensensor uit te vinden dat bovenop een stoplicht. Dit maakt het mogelijk dat zij als eerste kunnen doorfietsen en wandelen. Als het hard regent gaat het stoplicht van de fietsers en voetgangers eerst op groen, zodat zij minder lang hoeven te wachten in de stromende regen.
Tijdens de finaledag demonstreerde hij een werkend prototype. Wat een kanjer!
Teun Roux
Basisschool Boschakker in Eindhoven
De Uitvinderswedstrijd is voor nieuwsgierige leerlingen vanaf groep 5 die binnen een inspirerende belevingswereld werken aan hun ontwikkeling en kennismaken met techniek. Ze worden geïnspireerd door verhalen, die steeds eindigen met een open opdracht/probleemstelling.
https://deuitvinders.com/uitvinderswedstrijdWie dit jaar meedeed aan Eureka!Cup en aan de slag ging met de opdracht die WOW & Rijkswaterstaat hadden bedacht voor leerlingen in leerjaar 1, zag zich voor een pittige uitdaging gesteld. De opdracht was: ontwerp een drone die boven én onder water data kan verzamelen voor het onderzoek naar de invloed die de natuur en het water hebben op een stormvloedkering.
Een interessant vraagstuk vonden Stefan, Sijlissa, Jeanne en Sietse toen zij in de klas te horen kregen over deze opdracht. Ze besloten ervoor te gaan, en dat is maar goed ook! De samenwerking verliep namelijk heel goed, en ze wisten veel voorbeelden te bedenken hoe ze de drone ook onder water functionerend konden krijgen. Ze zijn alles heel goed gaan uitwerken en maakten een logboek waarin alles stap voor stap beschreven staat.
Ze moesten hun idee meerdere keren presenteren voor Rijkswaterstaat en Platform WOW. Voor de presentatie moesten een filmpje en het logboek met verantwoording van de analyse geüpload worden. Het uploaden was een taak van de docent, en dat… ging niet helemaal soepel. Bij de eerste ronde had hij het verkeerde logboek geüpload ;) Maar dat maakte gelukkig niet uit voor het eindresultaat, Stefan, Sijlissa, Jeanne en Sietse wonnen de opdracht!
Bekijk hier de presentatie van het team:
Stefan de Visser, Sijlissa van der Voorden, Jeanne Mol en Sietse van Keulen
Calvijn College Goes
Eureka!Cup is een ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-)wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende toonaangevende bedrijven en overheidsinstellingen die de leerlingen uitdagen om in teamverband innovatieve oplossingen te bedenken voor echte, technologische vraagstukken waar zij mee te maken hebben.
https://www.eurekacup.nl/Leerlingenteams die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten in kaart brengen welke zoet- of zoutwatervraagstukken er in hun regio actueel zijn. Vervolgens werden zij uitgedaagd om een regionaal deltaprogramma (of een deel hiervan) te ontwikkelen, te testen en/of te simuleren om zo in hun eigen regio water robuust te maken.
29 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en teams van 26 klassen zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd zijn de leerlingen begeleid door hun docent én kregen ze hulp uit de bouw- en infrasector. De leerlingenteams werden weer gekoppeld aan een expert uit hun regio, waarmee zij tijdens de onderzoeks- en ontwerpfase goed konden sparren. Ook kregen zij van de aan hen gekoppelde expert waardevolle adviezen over de haalbaarheid van hun project. Hierdoor kregen de leerlingen natuurlijk een goed beeld van hoe de praktijk werkt.
Het team van Titus, Lisa en Thomas is begeleid door experts Maartje Faase (sr. projectleider/adviseur Waternet) en Fedde Slijkerman (projectleider H. van Steenwijk bouw- en waterwerken).
Ze gingen aan de slag met hun project, dat als doel had om een oplossing te bedenken voor het brakke water dat via de sluizen van IJmuiden door de wateren en rivieren wordt vermengd. Want dit heeft natuurlijk gevolgen voor de natuur en landbouw. De leerlingen hebben een systeem van robots ontworpen die op de bodem van bijvoorbeeld rivieren het brakke water ontzilt.
De jury was bij de vwo'ers blij verrast dat alle leerlingen hun project enorm gedetailleerd hadden uitgewerkt. Ook vonden ze het gaaf om te zien dat iedereen de experts goed hadden geraadpleegd en hun tips goed hadden uitgewerkt.
Het eindresultaat van het team van Titus, Lisa en Thomas was inhoudelijk het best. Ze wonnen de vwo-opdracht én de creativiteitsprijs van de landelijke finale. Goed gedaan toppers!
Meer weten? Bekijk dan hier de informatieflyer die de leerlingen gemaakt hebben.
Titus Nartey, Lisa Mertens & Thomas te Poele
Calandlyceum in Amsterdam
De Innovatieprijs is een jaarlijkse technisch ontwerp- en onderzoekswedstrijd die Bouwend Nederland samen met de Vakgroep Civiele Bouw, Stichting Technasium en Civilion organiseert. Het is bedoeld voor technasiumleerlingen (havo en vwo), de wedstrijd trekt jaarlijks zo’n 25 scholen aan. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren.
Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
Romée, Corinne, Naomi, Puck en Dilara vormen samen team Pucorodina en zijn binnen Eureka!Cup de opdracht van Platform WOW aangegaan. Het ontwerpen van een circulaire brug, wat betekent dat de materialen die gebruikt worden gerecycled moeten zijn of dat ze later nog een keer gebruikt kunnen worden. Dit team had over álles nagedacht, van een oplopend wegdek tot aan omleidingsroutes aan toe, en ging er met de winst vandoor!
Romée Blankenstijn, Corinne Hakkesteegt, Naomi Jongkind, Puck Pruijssen en Dilara de Vaal
Lyceum Oudehoven in Gorinchem
Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
https://www.eurekacup.nl/Elk transportmiddel bij Defensie heeft haar eigen aandrijvende motor. Dit vereist veel verschillend opgeleid personeel en veel verschillende reserveonderdelen voor onderhoud en reparatie. Daarom heeft Defensie jongeren uitgedaagd een universele modulaire motor te ontwikkelen die de verschillende transportmiddelen kan aandrijven! Juul, Dany en Joost (ook wel De Polderboys) hebben een autobedrijf zover gekregen een motor beschikbaar te stellen én een privérondleiding geregeld bij de Marine. Dit leverde hen zoveel kennis op dat ze een soort hybride motor ontwierpen. Ze hebben deze gemonteerd in een zelf gebouwd voertuig. Super cool! Het voertuig racet nog steeds door de polder :) We zochten ze op!
Juul Rooks, Dany Bergkamp en Joost Burgers
Kaj Munk College in Hoofddorp
Ontwerpwedstrijd met technologische en (natuur-) wetenschappelijke vraagstukken voor jongeren uit leerjaar 1 t/m 3 van havo-vwo. Er zijn verschillende opdrachtgevers met elk een eigen opdracht.
https://www.eurekacup.nl/Leerlingen die dit jaar meededen aan de Bouwend Nederland Innovatieprijs moesten een wijkgericht onderzoek doen. Daarnaast werden zij uitgedaagd een technisch én sociaal ontwerpvoorstel te maken om de woningen in een volledig bestaande woonwijk te verduurzamen.
38 technasiumscholen hadden zich opgegeven voor het project, en 21 schoolteams zijn aan de slag gegaan met de opdracht. Zoals altijd konden de leerlingen begeleiding krijgen van experts: bijvoorbeeld van een lidbedrijf van Bouwend Nederland of een organisatie zoals een woningbouwcorporatie of gemeente in eigen regio. Met het advies van de experts op zak, gingen de leerlingen zelf aan de slag met onder andere desk- & fieldresearch, het opstellen van een programma van eisen, het maken van een ontwerpvoorstel, en ga zo maar door!
Het leverde een divers aanbod aan plannen/verslagen op. Een deel van de ingediende voorstellen lieten zien dat er flink ‘out-of-the-box’ is gedacht, wat erg gewaardeerd werd door de jury. Immers: voor een complexe opdracht als het verduurzamen van een bestaande woonwijk is het noodzakelijk om creatief te denken en originele oplossingen te bedenken. De jury lette hiernaast ook op zaken als haalbaarheid en volledigheid. Uit de inzenden koos de jury elf genomineerden voor de finale.
Coco, Ilse en Yesse hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar allerlei technieken en opties. Daarna hebben ze de woonwijk die ze wilden verduurzamen onderzocht. Ze bedachten vervolgens een specifieke oplossing voor de verduurzaming van deze wijk én om de buurtbewoners bij elkaar te brengen. Ze maakten ontwerpvoorstellen voor in en rondom de huizen. Maar óók voor in de wijk, zoals bijvoorbeeld voor de volkstuinen. Verder bedachten ze een app die bewoners informeert over energiebesparing, hen uitdaagt om meer energie te besparen en ze er zelfs voor beloont.
Hun mooie plan – dat dus zowel technisch als sociaal was - maakte indruk op de jury. Ze wonnen er de havo-opdracht van de Bouwend Nederland Innovatieprijs mee. Wat een toppers!
Coco Hemelrijk, Ilse Hakkert en Yesse Weening
Emelwerda College in Emmeloord
Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren.
Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
Hoe krijg je jongeren in beweging? Wat is ervoor nodig om meer kinderen gebruik laten maken van de ‘Johan Cruyff Court’? Dus: hoe ga je nou van ‘hangplek’ naar ‘beweegplek’? Zo luidde de ontwerpopdracht! Pascalle, Romy, Tobias en Mark-Daniël zijn - als Vakkanjers Explorer - vol enthousiasme met deze innovatievraag aan de slag gegaan. Door leerlingen te interviewen, diep in de materie te duiken en de mogelijkheden van het court goed te verkennen kwam team TOMAS Sports tot een briljant idee: de Balrandommizer. Ze zijn aan het ontwerpen geslagen en maakten (en testten, en verbeterden) een soort kauwgomballenautomaat waar steeds een andere bal uitkomt als je aan de hendel trekt. Bijvoorbeeld een basketbal, een voetbal of een tennisbal. Dus als je geen bal bij je hebt of je hebt geen bal, dan kun je toch fijn buitenspelen én je leert verschillende sporten kennen!
Grietje vroeg Romy, Tobias en Mark-Daniël het hemd van het lijf tijdens een Techtalk. Het filmpje vind je in de carrousel hierboven. Hier kon Pascalle helaas niet bij zijn. Maar we willen natuurlijk wel nog even kwijt dat zij zich voor de volle 100, nee 200% heeft ingezet bij de totstandkoming van dit briljante project. Helemaal geweldig!
Pascalle de Liefde, Romy Klaver, Tobias de Raadt en Mark-Daniël Schilperoort
Kaj Munk College in Hoofddorp
Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen leerlingen uit groep 7 & 8 van het basisonderwijs t/m leerlingen van het laatste jaar vmbo hun vakmanschap. Met echte opdrachten, voor een landelijke opdrachtgever.
https://vakkanjers.nl/Deze editie stonden de technasiumleerlingen voor een pittige opdracht! Ze moesten een ontwerp maken voor het circulair en esthetisch renoveren van een infrastructureel kunstwerk. Ze hadden wel ruim keus, want volgens de Bouwagenda zijn er zo’n 40.000 bruggen, sluizen, viaducten en andere kunstwerken die op korte termijn moeten worden opgeknapt of vervangen. Cas en zijn teamleden overtuigden de jury met een esthetisch zeer tof ontwerp en strakke presentatie. En óók met hun goed doordachte en onderbouwde gebruik van circulair materiaal. Met berekeningen konden ze laten zien dat hun keuze een vermindering van CO2-uitstoot oplevert. Briljant!
Cas Drost
Almende college in Silvolde
Bouwend Nederland organiseert ieder jaar in samenwerking met Stichting Technasium de Innovatieprijs voor technasiumleerlingen en trekt jaarlijks circa 25 scholen. De beste tien groepen worden uitgenodigd voor de finale, waar zij hun ideeën aan een expertjury presenteren. Elk jaar wordt er een nieuw project binnen de bouw en infra uitgeschreven: een ontwerpopdracht waarbij innovatie belangrijk is.
https://technasium.nlDoor heel Nederland vinden elk jaar wedstrijden plaats op het gebied van wetenschap, technologie en maken. De meest ingewikkelde berekeningen, geniale ontdekkingen, briljante uitvindingen, toffe ideeën en bijzondere concepten komen één keer per jaar samen. Alle winnaars van deze wedstrijden worden dan namelijk namens Nederland gehuldigd tijdens de ScienceMakers Awards.